Κεντρική σελίδα Χάρτης δικτυακού τόπου English
Ιστορία της ΓΙΟΥΛΑ ΑΕ
Η ιστορία της ΓΙΟΥΛΑ αρχίζει από πολύ παλιά, το 1947, όταν ο κ. Κυριάκος Βουλγαράκης, και ο αδελφός του κ. Ιωάννης Βουλγαράκης απεφάσισαν να ιδρύσουν την εταιρία, έχοντας ως κύρια δραστηριότητα την παραγωγή γυάλινων χειροποίητων επιτραπέζιων ειδών. Κυρίαρχα συστατικά της δομής της ήταν η παραδοσιακή 'μαστοριά' (αφού ο κ. Κυριάκος Βουλγαράκης ήταν τεχνίτης υαλουργός) κι ένας μικρός φούρνος. Το 1947 η εταιρία αποτελούσε μία από τις πενήντα (50) συνολικά επιχειρήσεις που ασχολούνταν με την παραγωγή χειροποίητου φυσητού γυαλιού στην Ελλάδα.
1958 Η ΓΙΟΥΛΑ μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρία με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο €35,950 και με ταυτόχρονη ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της που ξεπέρασε τα 1.000 άτομα.
1969 Ο αυτοματισμός της παραγωγής έχει ξεκινήσει, ωστόσο ένα τμήμα της παραμένει παραδοσιακό και ασχολείται με το χειροποίητο φυσητό γυαλί.
1974 Σημαντικές επενδύσεις πραγματοποιούνται στον τεχνολογικό και μηχανολογικό τομέα οι οποίες θα συμβάλλουν στην 100% αύξηση του συνολικού όγκου παραγωγής. Η έμφαση δίνεται τώρα, στην παραγωγή γυάλινων φιαλών και βάζων που προορίζονται για την συσκευασία τροφίμων και ποτών.
1974-1980 Διαρκείς επενδύσεις και τεχνολογικές βελτιώσεις. Πρωτεύοντες στόχοι, τώρα, η επάνδρωση με μία δυναμική και ευέλικτη ομάδα διοικητικών στελεχών και η συνεχής εκπαίδευση όλου του ανθρώπινου δυναμικού. Η άνοδος της ΓΙΟΥΛΑ στον κλάδο της υαλουργίας συνεχίζεται με πολύ γοργούς ρυθμούς και το μερίδιο αγοράς της αυξάνεται συνεχώς.
1981 Κατασκευάστηκε κλίβανος παραγωγικής δυναμικότητας 200 τόνων ημερησίως.
1985 Η ΓΙΟΥΛΑ είναι αναμφισβήτητα ο ηγέτης της αγοράς, για πρώτη φορά από την ημέρα της ίδρυσής της, ενώ ο ετήσιος τζίρος της ξεπερνά κατά πολύ αυτούς των ανταγωνιστών. Από το 1985 μέχρι το 1986 παύει σταδιακά η παραγωγή χειροποιήτων ειδών για να δοθεί έμφαση στην πλήρη αυτοματοποίηση της παραγωγής.
1993 Η ΓΙΟΥΛΑ εξαγοράζει την ΥΑΛΟΥΡΓΙΑ ΚΡΟΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε. η οποία ασχολείται με την παραγωγή γυάλινων επιτραπέζιων ειδών (ποτήρια, βάζα, κανάτες, σταχτοδοχεία κλπ).
1997 Έχοντας σταθεροποιήσει την ηγετική της παρουσία στην Ελληνική αγορά, η εταιρία ΓΙΟΥΛΑ τώρα επεκτείνεται και στα Βαλκάνια με την εξαγορά της εταιρίας STIND A.D., εργοστασίου παραγωγής γυάλινων περιεκτών στη Σόφια της Βουλγαρίας.
1998 Εξαγορά ενός ακόμα εργοστασίου με την επωνυμία DRUJBA A.D. που εδρεύει στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας.
2002 Ιδρυση εμπορικής εταιρίας με την επωνυμία YIOULA ROMANIA στο Βουκουρέστι.
Εμπορική συνεργασία με την GLASS CONTAINER COMPANY OF MOLDOVA για την προώθηση και διακίνηση των προιόντων παραγωγής του ομίλου στην αγορά της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.
2003 Η παραγωγική παρουσία της ΓΙΟΥΛΑ επεκτείνεται ακόμα περισσότερο στην περιοχή των Βαλκανίων, μετά την εξαγορά του STIROM S.A., ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής γυαλιού στην περιοχή.
Οι δύο Βουλγάρικες εταιρίες συγχωνεύονται σε μία, κάτω από την επωνυμία DRUJBA S.A. με στόχο καλύτερες και παραγωγικότερες λειτουργίες, καθώς και συνεργίες οικονομιών κλίμακος.
Με το παραπάνω σκεπτικό, συγχωνεύονται και οι δύο Ελληνικές εταιρίες ΓΙΟΥΛΑ και ΚΡΟΝΟΣ, κάτω από την κοινή ονομασία ΓΙΟΥΛΑ ΥΑΛΟΥΡΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Ε.
2004 Μία ακόμα εταιρία "εισέρχεται" στον όμιλο. Πρόκειται για πρώην εργοστάσιο της μονάδας ΚΙΤΚΑ στο Novi Pazaar της Βουλγαρίας, το οποίο τώρα ονομάζεται NEW GLASS S.A. και αφιερώνεται εξ' ολοκλήρου στην παραγωγή επιτραπεζίων προϊόντων.
2005 Εξαγοράζεται η Ουκρανική εταιρία BIOMEDSKLO που εδρεύει στο Zhitomir. Η εταιρία αυτή ειδικεύεται στην παραγωγή γυάλινων περιεκτών αλλά και φαρμακευτικού γυαλιού (αμπούλες, φιαλίδια,...)
Λίγους μήνες μετά, μία ακόμα Ουκρανική εταιρία, η BUCHA GLASSWORKS Glassworks γίνεται κομμάτι της ευρύτερης οικογενείας της ΓΙΟΥΛΑ. Η Bucha εδρεύει στην ομώνυμη περιοχή του Κιέβου, και παράγει γυάλινους περιέκτες αλλά και διακοσμητικό τζάμι. 
 Ερωτήσεις - Απαντήσεις